| AHLAN WASAHLAN WA MARHABAN BIK ! Sangat Setia of Fya Pelangi | +Follow | Dashboard |
HOME TUTORIAL & FREEBIES NOVEL ORDER


BREAKING NEWS !

#VacancyMalaysia: Sales Officer


To those who are interested, kindly send your resume to us.
Many thanks :)


Twitter/Facebook: @fyapelangi 



Tips Memilih Jurusan Untuk Melanjutkan Pelajaran


Alhamdulillah. Harini, kita bertemu lagi. Actually, harini baru lepas renew domain. So, macam bersemangat waja lebih sikit nak update. Kah! Dengan izin Allah, ni dah kali keempat renew domain. Alhamdulillah masih ade kesempatan :)

Image Google

Baiklah. Tertarik nak buat entry ni sebab beberapa hari lepas, Fya ade menepek di akaun Twitter dan membincangkan isu ini. Kebanyakkannya, pilih course yang terpaksa lah, tak minat lah, takde kerja dan sebagainya. So, jom kupaskan isu ini yawww!

1. Minat
Firstly, kalau nak senang bawak, haruslah pilih ape yang kita minat. Kalau kita pilih yang kita tak minat, ater cemana nak bawak. Betul tak?

2. Ikut Kemampuan
Wuuuuuu. Tang ni tak boleh blah. Kau tengok member amik engineering, kau nak ikut jugak sebab nak kerlas. Tapi, fizik kau hancur. Add math terabur. Sekali, terbengkalai. Ape pun tak dapat. Guys, ukurlah baju di badan sendiri. Jangan terikut sangat orang lain :)

3. Peluang Kerjaya
Ok, ini penting. Bukan nak menghina atau merendahkan mana-mana course dalam dunia ni. Cuma, kita kena fikir jauh sikit. Ok, let say amik jurusan akaun.

Kau rasa, kau boleh bawak?
Boleh, sebab minat sangat. Dulu sekolah, memang skor akaun.
Kau rasa, peluang kau nak kerja dalam bidang ni, cerah tak?
Cerah. Sebab banyak company kat Malaysia ni.
Even dah berlambak graduan akaun sekarang ni, kau rasa, kau mampu?
InsyaAllah. Sebab, even aku tak dapat jadi akauntan pun, aku ok je nak kerja bahagian admin/management dan seangkatan, Course akaun belajar semua tu.

Dan sebagainya.

Contoh di atas adalah sebagai contoh persoalan yang patut korang tanya diri sendiri sebelum memilih jurusan yang korang nak ambil tu. Okay?

4. Yakin
Come on... Kalau buat kajian berpuluh abad pun, tapi takde letak keyakinan, macam mana nak maju? Betul tak? Dah pilih minat dan peluang kerjaya, kena lah letak sikit keyakinan.

5. Matlamat
Okay, ni paling best lah nak huraikan sebenarnya. Actually, tak kisah lah course ape pun yang kau nak ambil, buat nak sambung belajar. Tapi, atas nasihat, letak matlamat. Contoh ye, kau amik course fotografi. Ramai cakap course tu takde peluang kerjaya lah, tak maju lah ape semua lah yang negatif. Tapi, dah itu je yang kita mampu nak bawak, nak buat macam mana, betul tak? Lantakkan aje anasir macam tu. Lagipun, manede course yang takde peluang kerjaya langsung?

So, letakkan matlamat. Ape plan kau sebenarnya? Ape yang kau nak? Maybe, kau nak belajar sebab nak kutip ilmu banyak-banyak dalam bidang ni sebab lepas ni nak bukak bisnes sendiri secara meluas. Or maybe, kau plan nak kerja part time so that terpaksa ambil course yang takde final exam. Haaa gitttew contoh. Kalau ambil course power acah kerlas tapi takde matlamat, sama je dik oiii. Skor lah tinggi mana pun pointer, kalau takde matlamat, nanti lepas grad, mereputtt.

Sebab ape penting sangat matlamat ni? Sebab, bila kita dah ade matlamat, mesti kita akan bersedia. So, lepas bersedia, mestilah akan bertindak. Dan, lepas bertindak, ape lagi? Hasil lahhh, insyaAllah ;)

"Tapi, macam mana plak kalau parents dah tentukan course yang patut kitorang amik?
Macam mana kalau dapat course buangan je?"

Takpe, layankan aje. Parents tu, mesti ade sebab terbaik kenapa diorang nak tentukan masa depan kita. Kita nak amik course pendidikan, tapi diorang nak kita jadi doktor. Takpe, layan je. Tapi, make sure work for it lah. Jangan sia-siakan peluang sambung belajar tu. Kesian kekawan yang takde peluang langsung.

Okay, untuk 'course buangan' plak, Ini pun sama je. For me, korang layankan aje. Tapi, macam biasa lah. Pastikan matlmat ape semua ade. Percaya dengan diri sendiri ape yang kau buat tu dan pastikan memang untuk masa depan lah kens. Plus, jangan cemarkan maruah agama dan keluarga. Tuhan pasti permudahkan.

Percayalah, Tuhan tu dah tetapkan yang terbaik untuk hamba-Nya. Cuma, jangan putus asa dan jangan menyerah kalah.

Repeat paper? Layankan. InsyaAllah nanti, ade lah tu musabab kenapa jalan kita begitu. Okay?

Harap membantu :)

Twitter/Instagram: @fyapelangi





ShareThis